Pandemie

Pandemie

În ce măsură ne-a afectat pandemia în anii 2020-2021?

 

         Trebuie să recunoaștem că pandemia ne-a afectat începând cu anul 2020 pe toate planurile, dar în special în ceea ce privește activitatea profesională. De când a izbucnit pandemia și până astăzi, cel puțin un tânăr din șase și-a pierdut locul de muncă, iar cei care vor să se angajeze pentru prima dată întâmpină numeroase obstacole, deoarece multe firme și-au suspendat activitatea.

         Am început să purtăm măști, ne-am dezinfectat constant mâinile, am renunțat la îmbrățișările celor dragi, ne-am mutat biroul acasă și, cel mai probabil, am pierdut contactul cu o parte din cunoștiințe. Am inclus în viața noastră profesională conferințele video, vorbim mai mult la telefon decât înainte și comunicăm în scris cu colegii de seviciu, dar și cu apropiații noștri.

         Ne întrebăm tot mai des dacă viața noastră va mai fi vreodată la fel ca înainte, dacă vom reveni la rutina noastră zilnică în care mergeam la job de la 08:00 la 16:30, stând în trafic minute în șir, stresându-ne că nu vom ajunge la timp la destinație.

         Această pandemie nu a însemnat o provocare doar pentru angajați, ci și pentru angajatori, care au trebuit să-și arate grija față de angajații lor. Unele companii au oferit bani pentru ca cei care lucrează de acasă să-și poată achita cu ușurință anumite facturi, le-au dat angajaților echipamentul necesar pentru a putea lucra cât mai bine de acasă sau le-au oferit acestora bonusuri sau măriri de salariu.

         În partea opusă stă însă categoria companiilor care au fost obligate să concedieze o parte din angajați, acestora fiindu-le mai apoi foarte greu să-și găsească un job bun.

         Pe lângă faptul că pandemia ne-a afectat la nivelul muncii, aceasta a avut efecte evidente și asupra psihicului oamenilor, care au trebuit să renunțe la activitățile preferate pentru a se închide în case. Cei mai activi oameni au simțit cu siguranță această perioada ca pe cea mai dură provocare din viața lor.

         Cu toții ne întrebăm acum dacă mai suntem cum eram înainte sau dacă viața noastră va mai fi ca inainte. Dacă pandemia va lua sfârșit în următorii ani, cum ne vom desprinde de această perioadă de home office, în care ne-am obișnuit cu un mod de viață mai lent și în care ne-am petrecut mai mult timp cu noi înșine decât cu prietenii?

         Cu siguranță vor exista soluții și cât mai multe informații, în special de la profesioniști care ne vor ajuta să trecem cu bine peste acest pas, însă perspectivele angajaților s-au schimbat în unele cazuri. Poate că unii nu vor mai vrea să revină la birou, alții poate au descoperit pasiuni noi, unii probabil au schimbat locul de muncă. Cert este că virusul ne-a schimbat într-un mare procent felul de a gândi.

         Pe viitor vom găsi cu siguranță mai multe informații și articole pe site-ul nostru www.SolSib.ro, în care vom fi informați despre starea actuală a locurilor de muncă și atitudinea companiilor vis-a-vis de angajații acestora. Cert este că trebuie să ne adaptăm în continuare vremurilor pe care le trăim și să ne bucurăm și de această nouă rutină.

 

Locuri de munca - aplica pe solsib.ro