Calități necesare unui recruiter

Calități necesare unui recruiter

       O dată cu dezvoltarea companiilor și a creșterii nevoii de personal, am observat că în ultimii ani se angajează tot mai mulți recruiteri interni. Ca orice candidat și recruiterul trece printr-un interviu de angajare. Fie că ești recruiter fie că ești angajator este bine să vă uitați deopotrivă la câteva calități.

Autenticitatea. Este vorba despre naturalețea cu care intri în contact cu oamenii. Nu uita și tu ești om. Dacă te folosești de măști vei invita la discuție alte măști și atunci nu vei putea vedea, simți, auzi partea umană așa cum este ea atât cât se poate într-un interviu. Renunță să mergi la interviuri cu poker face, aceasta este una dintre măștile des văzute de candidați. Formalitatea exagerată rigidizează procesul interviului. 

Încrederea. Când vorbim despre încredere ea vine din două sensuri. Este vorba despre încrederea în tine și aș pune aici accent pe competențele tale și despre încrederea altora în tine, mai exact ce faci prin comportamentele tale să emani încredere.

Ascultarea activă. Cel mai dificil lucru în interacțiunea cu oamenii este să ne stăpânim pornirea de a vorbi și a pune în schimb ascultarea. Și nu orice fel de ascultare ci una activă, care implică să fii prezent în discuție 100%. Această ascultare deseori aduce informații prețioase despre candidat, informații care nu sunt spuse. Te invit să-ți exersezi această abilitate ori de câte ori ai ocazia, nu doar la job ci și în interacțiunile personale.

Comunicarea empatică. Să comunici empatic înseamnă să ții cont de stările, gândurile și nevoile celui din fața ta nu doar de ale tale. Focusează-te mai întâi pe candidat și apoi pe ceea ce vrei să obții tu în interviu.

Capacitatea de relaționare. Tu devii conector uman în munca ta și cu cât stabilești mai multe relații cu diverși oameni cu atât vei avea acces mai mare la posibili candidați. Îmi amintesc de o experiență de-a mea din perioada când făceam recrutare. Eram la o nuntă și discutând cu cei din jur am cunoscut o persoană care făcea programare într-un domeniu care era cam la începuturi ca dezvoltare și la nivel de țară erau foarte puțini programatori. În acea perioadă eram în căutare de astfel de candidați și când am auzit ce face nu am scăpat ocazia de a face schimb de cărți de vizită pentru a ține legătura.

Deschiderea spre oameni. Este vorba despre a-ți plăcea oamenii, a-i accepta așa cum sunt fără a hrăni prejudecățile din mintea ta, a avea interes spre a-i descoperi și a te lăsa și tu descoperit. La interviuri întâlnești tot felul de A FII ale oamenilor, de la cum se îmbracă, arată, miros, merg la cum vorbesc, se manifestă, la fel ca în viața de zi cu zi.

Curiozitatea. Curiozitatea înseamnă progres atât la nivel personal cât și profesional. Atât timp cât ai acest impuls al curiozității poți evita rutina jobului, înveți lucruri noi legate de munca ta și descoperi potențialul candidaților.

Mindset orientat pe soluții. În prezent a găsi candidați potriviți este o mare, mare provocare și descurajarea își poate face apariția. Indiferent cât de dificil este un proiect de recrutare focusează-te metal pe ideea că se poate.

  

Până data viitoare privește-ți calitățile și pune-le la treabă.

 

Cristiana Vulcu

Coach & Tainer

 

www.concordis.ro