Meseriile viitorului

Meseriile viitorului

Compania Marquardt a achiziționat noi echipamente și continuă astfel echiparea atelierului modern de practică pentru elevii de la școala duală, care și-a deschis porțile pentru cea de-a cincea generație de elevi veniți să învețe meseriile viitorului.

Marquardt Sibiu a investit până acum 150.000 de euro în construirea și dotarea atelierului cu aparatură și echipamente moderne special dedicate pregătirii elevilor în meseriile viitorului. Investiția a fost completată acum cu standuri pneumatice, electro-pneumatice și senzoristice în valoare de 22.000 de euro. Lor li se vor mai adăuga, în februarie 2019, standuri de electronică de 10.000 de euro.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

După etapa de înscrieri, învățământul dual organizat în colaborare cu Colegiul Tehnic Independența a pornit cu dreptul în acest an școlar. Această formă de învățământ, inspirată din școala germană, prinde tot mai mult la Sibiu, ca și în celelalte centre din țară unde companiile colaborează cu școlile pentru a instrui profesioniștii de mâine (Brașov, Alba Iulia, Timișoara și Iași).

59 de elevi au început anul școlar care deschide ciclul de învățământ de trei ani, derulat de Colegiul Independența în colaborare cu companii de top din Sibiu. Elevii se vor pregăti pentru meseriile de electro-mecanici, sculeri-matrițeri și operatori pe mașini cu comandă numerică. Numărul înscrierilor a depășit numărul de locuri solicitate de companiile partenere – 49 de locuri.

Marquardt este una dintre cele opt firme sibiene, grupate într-o asociație, care au apelat la sistemul școlarizării duale, deoarece acesta permite colaborarea între mediul economic și școală (Colegiul Tehnic Independența), cu rezultate bune în adaptarea programei de studii și realizarea practicii în întreprinderi. În acest mod, compania se asigură că elevii sunt pregătiți pentru nevoile ei specifice și, simultan, sprijină material elevii și școala pentru a derula un proces de învățământ modern și eficient, adaptat cerințelor pieței muncii.

„Școala Marquardt” – eficiență de 100 la sută

Dintre cei 59 de elevi înscriși, firma Marquardt va selecta zece pentru a-i include în procesul de pregătire profesională în cele două fabrici pe care le deține în Sibiu. Compania a făcut cu elevii o adevărată „Școală Marquardt”, în care totul a fost 100 la sută dedicat elevilor: de la instructorii special angajați, care se ocupă doar de pregătirea practică a tinerilor, până la activitățile organizate în atelierul cu dotări ultramoderne, în care doar elevii lucrează și se instruiesc.

Școala Marquardt a avut o eficiență foarte bună, reflectată în faptul că toți absolvenții din generațiile 2017 și 2018 au fost angajați în companie imediat după terminarea studiilor. Cei zece elevi selectați anul acesta vor urma același traseu. Compania va pregăti șase dintre ei pentru profilul electro-mecanic, doi pentru posturi de sculeri-matrițeri și doi pentru meseria de operator mașini, cu comandă numerică.

Școala duală se desfășoară pe baza unui contract reînnoit anual între firme, școală, părinte și elev. Sistemul este încă în faza de pilot. La sfârșitul celor trei ani de studiu, elevii au posibilitatea să opteze pentru a se angaja la compania în care au făcut practica. „Compania Marquardt, în parteneriat cu școala, pregătește cu succes tinerii pentru meserii căutate pe piata muncii și a angajat deja absolvenții primelor două generații. Avem o cerere strategică până în 2020 de 7-10 elevi anual, pe care îi pregătim pentru specializările de electromecanic, operator CNC și sculer-matrițer”, declară Bianca Buta, HR Manager la Marquardt Sibiu și membru în Consiliul Național de Coordonare al Proiectului Școala Profesională în Sistem Dual.

 

AngajatorulMeu.ro