Despre epuizarea profesională

Despre epuizarea profesională

Despre epuizarea profesională (burnout)

 

       În ultima vreme auzim tot mai des cuvântul burnout, neștiind însă cu exactitate cum și în ce cazuri se manifestă. În articolul de săptămâna aceasta, echipa SolSib și-a propus să aducă în fața cititorilor câteva mici informații despre epuizarea profesională.

       Cu siguranță mulți dintre noi am trecut la un moment dat în viață printr-o etapă de burnout, fie că am resimțit-o în timpul liceului, al facultății sau dupa câțiva ani de muncă. Atunci când ne simțim epuizați atât din punct de vedere fizic, dar și emoțional și mental, ne putem ridica un semn de întrebare dacă nu cumva trecem printr-o etapă de burnout.

       Primele studii au arătat că acest simptom apare în special când avem un job la care interacționăm constant cu alte persoane, ceea ce implică o mare responsabilitate. Astfel că locurile de muncă ce necesită o implicare profesională intensă se confruntă cu angajați predispuși epuizării emoționale.

       Dacă ne confruntăm cu situațiile prezentate mai jos, putem lua în calcul ideea de burnout și putem începe să facem ceva în această privință:

  1. nu mai dăm același randament la locul de muncă
  2. ne simțim foarte obosiți și epuizați pe parcursul mai multor săptămâni
  3. începem să ne îndepărtăm de activitatea noastră zilnică, dar și față de colegi sau companie

      Burnout-ul este considerat consecința stresului cronic. Așadar, atunci când suntem suprasolicitați, avem un volum foarte mare de sarcini ce trebuie duse la bun sfârșit într-un timp relative scurt sau atunci când muncim mult mai multe ore decât ar fi normal, ne putem confrunta cu sindromul de epuizare.

     Despre epuizarea la locul de muncă putem spune că aceasta va apărea atunci când angajatul are așteptări diferite față de realitatea muncii, nemaifăcând astfel față stresului. În acele momente, persoana poate avea senzația că nu îndeplinește sarcinile pe măsura așteptărilor sale sau ale șefului sau că nu mai este la fel de eficientă ca și până acum. Aceasta poate avea impresia că zilele libere precum cele din weekend sau concediu nu sunt deloc suficiente pentru a-și reveni din această stare de oboseală și stres.

       Din pricina burnout-ului, persoana adoptă un comportament dur, negativ, lăsându-se influențat de stima de sine scăzută și de sentimental de devalorizare.

Cum putem veni însă în ajutorul unei persoane aflate în această situație? Ce putem face dacă ne aflăm chiar noi într-o etapă de acest fel?

     Una din cele mai bune variante este psihologul. Acesta poate depista problema, oferind rezolvări terapeutice și remedii dintre cele mai bune. Ne poate sfătui să înlocuim munca obositoare cu îndepărtareapsihică periodică, putând astfel să evităm burnout-ul. Psihologul ne poate ajuta să recăpătăm încrederea în noi și să ne facem mai multe griji pentru noi. De altfel, putem împărtăși cu cei dragi părțile bune din viața noastră, lucru care ne va ridica stima de sine și care ne va ajuta să recăpătăm încrederea în noi.

 

Locuri de munca - aplica pe solsib.ro