Curriculum Vitae

Curriculum Vitae

Ce scriu în CV dacă nu am experiență în câmpul muncii?

-Partea 2-

 

În articolul anterior am menționat educația prin activități non-formale. Aceste activități ”au menirea de a dezvolta creativitatea, răbdarea, înțelegerea și modul de comunicare al persoanelor” și în ziua de astăzi nu mai ai nici o scuză să nu fi participat la ele, sunt organizate peste tot, în toate ciclurile de învățământ, sunt foarte valoaroase și sunt accesibile tuturor categoriilor de vârstă!

Include stagiile de pregătire la care ai participat, activitățile extracurriculare, și mai ales, activitatea de voluntariat. Dacă ai ajuns pe site-ul nostru, pe Solisb, citești aceste rânduri și ești un tânăr student sau o persoană care nu are experiență în muncă dar își dorește, nu avem alt sfat mai puternic pentru tine decât acela de a te implica în activități de voluntariat; iar dacă încă nu ești familiarizat cu conceptul sau nu înțelegi încă de ce să lucrezi (mai ales când nu ai experiență!) „pe gratis”, îți promitem că vom reveni cu articol pe temă, la vremea potrivită.

 Până atunci, gândește-te că a fi voluntar, mai ales când nu ai experiență, este mană cerească: cineva investește timp, efort și cunoștințe, fără ca să îl plătești, pentru ca tu să capeți mult dorita experiență care va face diferența la un moment dat în cariera pe care ți-o planifici. Timpul de calitate și cunoștințele pe care le dobândești într-o activitate de voluntariat relevantă intereselor și abilităților tale, sunt neprețuite și nu se compară cu cele dintr-un mediu formal profesionist, unde există constrângeri de tot felul.

Din acest motiv, implică-te ca voluntar și detaliază acest lucru în cv-ul tău fără experiență formală în câmpul muncii. Angajatorul deștept va ști să ia în considerare și să prețuiască aceste informații!

Adaugă cv-ului tău o scrisoare de intenție. Ce mai este și asta și de ce este nevoie de ea? Este un ajutor neprețuit, mai ales când nu ai experiență în muncă sau nu prea multă.

O scrisoare de intenție este un document de o pagina A4 pe care o trimiți angajatorului împreună cu cv-ul tău și ea conține o privire de ansamblu a experienței tale relevante poziției pentru care aplici. Scopul ei este să te prezinte într-o manieră personală și atrăgătoare, care să îl facă pe managerul care angajează să dorească să se mai uite încă o data pe cv-ul tău! O astfel de scrisoare era folosită ca un preambul, introducere scurtă pe vremea când oamenii foloseau hârtia pentru scris și nu tastatura și ecranul ca astăzi. Cum o scriem? Detaliem în articolul viitor, în Ghidul Solsib!

 

Locuri de munca - aplica pe solsib.ro